24 Ekim 2007 Çarşamba

"Bulunmaz Tiyatro" sahibi ve yönetmeni "Hilmi Bulunmaz" ile söyleşimiz


"Bulunmaz Tiyatro" sahibi ve yönetmeni "Hilmi Bulunmaz" ile bir söyleşi yaptık. Bu söyleşi youtube.com da yayınlanmaktadır. Bu söyleşinin metnini yayınlıyorum. Soruları ben hazırladım ve ben sordum. Söyleşinin bir kısmı teknik nedenlerle yayınlanamadığı için buraya da metnini alamıyorum.

S: Tiyatro nedir? Tiyatronun hayatımızdaki yeri nedir?

C: Tiyatro nediri yanıtlamak için önce tiyatro ne değildiri yanıtlamak gerekiyor bence.Örnekse tiyatro patlıcan değildir.Tiyatro profesör değildir.Tiyatro internet canavarı olmak değildir...Klasik tanımını söyleyeceğim.Tiyatro, insanı, insana, insanca anlatan ve insan soluğunun izleyiciler, katılımcılar tarafından anında duyumsandığı, elektriklenmenin anında duyumsanması gerektiği sanat dallarından biri..."Bulunmaz Tiyatro" 'nun anlayışına göre tiyatro bütün marksistlerin, sosyalistlerin, ilericilerin görev verdiği gibi, bir görev aşkıyla toplumsal, sosyolojik, antropolojik, yöntem bilimsel anlayışla, halka insanlara, izleyiciye, dünyanın değişebilir, düzenlerin değişebilir, kapitalizmin, faşizmin, emperyalizmin yıkılabilir olduğunu duyumsatan bir özü olan sanat dalıdır.

S: Bulunmaz Tiyatronun diğer tiyatrolardan farkı nedir?

C: ... Bulunmaz Tiyatro marksistdir. Bundan ödün vermez. Kesinlikle ödün vermez....Kesinkes marksistdir.... Dünyanın değişebilir, düzenlerin değişebilir olduğunu vurgulayan ve buna hizmet eden 100 civarında oyun sahnelemiş olan, en çok tanınan oyunlarımız Aziz Nesin' in "Sen Gara Değilsin" oyunu beş yıl oynandı. .. Nazım Hikmet ' in "İnek" oyunu yüzlerce kez oynandı "Muhammer Karaca Tiyatrosu" nda . Sosyalist, ilerici yazarların yapıtlarını sahneye koyan Nazım Hikmet, Aziz Nesin, Bertold Brecht, Melih Cevdet Anday, Oktay Rıfat gibi ilerici insanların oyunlarını sahneye koyduğu halka borcu olan, ben Hilmi Bulunmaz' ım, ilkokulu zor bitirdim, binlerce kitap okuyabildim, mücadele verebildim ve halk beni doyurdu. Örneğin biraz evvel üç poğça yedim, çay içtim. Halk beni doyuruyor, ben de onlara borcumu tiyatro ile ödeyebilirim ancak...

Homeros İlyada Çalışmalarımın Durumu

Bu pazar günü Homeros' un İlyada eserinin canlandırılmasının 8. haftası oldu.Haftalar içinde daha iyiye gitsem de daha çok eksikliklerimin olduğunun farkındayım.Beden hareketlerim ve mimiklerim hala çok zayıf. Eserde 6 karakteri canlandırıyorum Bu da benim için epey zor olmaktadır. Her hafta daha iyi olmak için elimden geleni yapacağım.