30 Ekim 2007 Salı

"Shakespeare’siz Herifler" adlı eserin yazarı "Coşkun Büktel" Kimdir


Coşkun Büktel

İzmir, 1950. İstanbul Üniversitesi İngiliz Filolojisi mezunu (1981).

Beş çocuklu bir memur ailesinin ilk çocuğuydu. Babası, İzmir Belediyesi’nde, yazları seyyar vergi tahsildarı, kışları sinemalarda bilet kontrol görevlisi olarak çalışan ilkokul mezunu bir memurdu. Annesi okuryazar değildi. Büktel, ilkokul 3. sınıftan itibaren, öğrenimini pek çok işe girip çıkarak sürdürdü.

Gevrek (simit) satmakla başladığı çalışma hayatı boyunca, matbaa çıraklığı, dolmuş muavinliği, fırça imalathanesinde işçilik, büfe kasiyerliği, seyyar gazete satıcılığı, sinemada bilet kesicilik, lokantada bulaşıkçılık, İzmir Fuarı’nda (Zeki Müren’in çalıştığı Manolya Çay Bahçesi’nde) minder ve gazoz satıcılığı, anketörlük, pazarlamacılık, dershanede ve evlerde İngilizce öğretmenliği, Marmaris ve İstanbul’da turistik eşya dükkanı tezgâhtarlığı, THK adına koyun postu toplayıcılığı, İstanbul Gezi ve Avrupa otellerinde resepsiyonculuk, reklam yazarlığı, skeç yazarlığı, çevirmenlik, seyyar kitap satıcılığı, sinemada figüranlık, TV’de oyunculuk gibi daha sayamadığı envai türlü işe girip çıktı. Dokuz yaşından beri, hayatını kazanmak için ne iş bulursa yaptı. Şu sıralar İstanbul 2. Fikri ve Sınai Haklar Mahkemesine bilirkişilik de yapıyor.

Orta öğrenimini İzmir Namık Kemal Lisesi’nde tamamladıktan sonra, İstanbul Üniversitesi’nin İngiliz Filolojisi bölümünden mezun olmuştur (1981). Şiirleri ve şiir çevirileri Oluşum ve Varlık dergisinde yayınlanmıştır (1978-1985).

Yayınlanmış eserleri:

“Theope” Oyun, 3 perde.
1. BASKI (5400 adet): Taş Kitaplar, 1993
2. BASKI (1500 adet): Çitlembik Yayınları, 2007)

“Shakespeare’siz Herifler” (Oyun, 2 bölüm.
Dramatik Yayınlar, 1998.)

“Türk Tiyatrosundan İnsan Manzaraları” (Eleştiri.
Dramatik Yayınlar, 1998)

“Eleştiren Oyunlar” (Tiyatro antolojisi.
Dramatik Yayınlar, 1998.)

“Yönetmen Tiyatrosuna Karşı” (Eleştirel inceleme.
Kaknüs Yayınları, 2001.)

“Tilki” (Roman. D. H. Lawrence’dan çeviri.
İyi Şeyler Yayıncılık, 1998.)

“Fiyasko” (Roman.
Çitlembik Yayınları, Mayıs 2005.)

Sitesi : http://coskunbuktel.com/

Hiç yorum yok: