30 Ekim 2007 Salı

"Shakespeare'siz Herifler" adlı oyunu okudum


Coşkun Büktel' e ait "Shakespeare'siz Herifler" adlı oyununu okudum. "Dramatik" yayınlarından çıkmıştır. Okunması kolay, sıkıcı olmayan, akıcı bir içeriği vardır. Eser 2 adet tek perdelik oyundan oluşmaktadır.
1.Oyun: Çağdaşlaş-laş-şaştırmak
2.Oyun: Samimiyet Buhranı
1.Oyunun Konusu: Shakespeare' nin "Macbeth" adlı oyununa yeni bir yorum getirmek isteyen bir tiyatro yönetmeninin bunu karısıyla bir gece yarısı tartışmasıdır.Yönetmen eseri çağdaşlaştırayım derken eseri kafasına göre değiştirmektedir. Bunu yaparken de işi iyice abartmaktadır. Hatta kendisine göre bu değişiklikler çevresinden olumlu tepkiler almasına neden olmakta, kendisinin bir deha olarak görülmesine neden olmaktadır. Eser, eski oyunları bugüne uydurayım derken komik duruma düşen tiyatro yönetmenlerini yermektedir.
Oyun, Yıldız Üniversitesi oyuncuları tarafından oynanmış ve büyük başarı kazanmıştır.

2.Oyunun Konusu: Bir tiyatro eserini kafasına göre değiştiren bir tiyatro yönetmeninin bu davranışından dolayı yaşadığı vicdan azabı anlatılmaktadır. Eser tiyatromuzdaki yanlışlıkları dile getirmektedir. Başta tiyatro yönetmenleri olmak üzere, oyuncuları, eleştirmenleri, medyayı eleştirmektedir.

Oyun, Yıldız Üniversitesi oyuncuları tarafından oynanmış ve büyük başarı kazanmıştır.

Bu eserin yazarı Coşkun Büktel, tiyatro camiasının büyük bir kısımını karşına almıştır. Bir nevi bu camia tarafından afaroz edilmiş, yaptıkları, yazdıkları dikkate alınmamış ve alınmamaktadır. Türk tiyatrosunun düştüğü bunca sıkıntılara karşı bir çıkış arayan bu gibi kişilere değer verilmeli, yazdıkları, söyledikleri canla başla dinlenilmelidir. Aksi halde Türk tiyatrosunun ilerlemesi söz konusu olmayacağı gibi geriye gidiş de durdurulamaz.

Hiç yorum yok: